darjeeling thee

De oorsprong en geschiedenis van darjeeling thee

Je hoeft geen echte kenner van thee te zijn om van dit type thee gehoord te hebben: darjeeling. De oorsprong van darjeeling thee ligt in India in het gelijknamige district dat gelegen is in de staat West-Bengalen nabij de grens met het buurland Bangladesh. In de staat West-Bengalen wonen ruim 90 miljoen mensen, waarvan de meeste in de hoofdstad Calcutta wonen. India is van oudsher een van de grootste producenten van het product thee en tevens ook een groot verbruiker (ze staan in de top 5 van de wereld). Darjeeling thee wordt exclusief in India verbouwd sinds het midden van 1800 (meer specifiek rond 1841) toen de Schotse arts Archibald Campbell vanuit Nepal in het gebied darjeeling arriveerde.

Campbell was werkzaam voor de zogenoemde Bengal Medical Service en had als opdracht om een sanatorium op te richten in de stad darjeeling. Deze bewuste arts nam bij zijn aankomst in darjeeling enkele zaden mee van de Chinese theeplant vanuit een (ander) Himalaya-gebied (Kumaon) waar hij vandaan kwam en probeerde met deze zaden in India een speciaal type thee te produceren. Het was rond dezelfde periode dat ook de Britse Overheid zich actief ging bemoeien met het ondersteunen van de productie van thee in India en omstreeks 1850 was de productie bijna volledig gecommercialiseerd.

Darjeeling wordt inmiddels geproduceerd in de vormen van groene, zwarte, witte en oolong-thee. Hoewel door enkele verschillen tussen de diverse producenten in India niet iedere darjeeling thee precies hetzelfde smaakt, zijn er wel kwaliteitsnormen waar de thee aan moet voldoen. In dit kader is het belangrijk om te vermelden dat er ook darjeeling thee op de markt wordt aangeboden die niet afkomstig is vanuit India en/of niet volgens de afgesproken conventies wordt geproduceerd. Om te voorkomen dat er thee van inferieure kwaliteit met de naam darjeeling op de markt komt, is er door Tea Board of India een keurmerk en logo vastgesteld. Het strekt tot aanbeveling om bij het aanschaffen van darjeeling te kijken naar de aanwezigheid van het kenmerk en logo.

DARJEELINGTHEE KOPJE

De gezondheidsvoordelen van het drinken van thee

Daar waar er rondom het drinken van frisdranken soms geluiden zijn omtrent het ontstaan van gezondheidsrisico’s, staat het drinken van thee doorgaans bekend om het feit dat het drinken ervan juist goed is voor de gezondheid. Ook het drinken van darjeeling thee kan zodoende dus bijdragen aan een betere gezondheid. Concreet kunnen in het kader van het drinken van thee de volgende positieve kenmerken worden onderscheiden:

  • Met name zwarte thee kan zogenoemde polyfenolen bevatten met antioxiderende eigenschappen. Het drinken van zwarte thee kan het risico op chronische ziekten helpen te verminderen en dus bijdragen aan het bevorderen van de algehele gezondheid.
  • Thee bevat tal van zogenoemde antioxidanten die onder meer helpen tegen celbeschadigingen in het lichaam. In dit kader zijn er studies beschikbaar waaruit blijkt dat het drinken van vooral zwarte theesoorten zou kunnen helpen tegen het ontwikkelen van bepaalde chronische ziektes.
  • Thee bevat ook flavonoïden, een specifiek type krachtige antioxidanten, die op hun beurt weer gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van het hart. Het met regelmatig drinken van thee zou zodoende het risico op hartaandoeningen kunnen helpen verminderen.
  • Zoals bekend is zijn er in de menselijke darmen miljoenen bacteriën aanwezig. De darmen vormen tevens een groot deel van het immuunsysteem van het lichaam. De eerder genoemde Polyfenolen en de andere antimicrobiële eigenschappen waar (met name zwarte) thee om bekend staat hebben een positieve invloed op de darmgezondheid en het immuunsysteem.
  • Een hoge bloeddruk is slecht voor de gezondheid en kan veel vervelende complicaties veroorzaken. Het drinken van thee heeft volgens diverse onderzoeken effect op de systolische en diastolische bloeddruk (boven- en onderdruk)en kan helpen om deze te verlagen. Feit is wel dat er ook onderzoeken zijn die deze werking betwijfelen.
  • Een beroerte is over de gehele wereld een van de belangrijkste doodsoorzaken. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het regelmatig drinken van thee het risico op een beroerte kan helpen verminderen. Met betrekking tot dit kenmerk wordt er specifiek een relatie gelegd met het drinken van groene thee.
  • Voor patiënten met suikerziekte is thee een drank die met een gerust hart gedronken kan worden. Thee is een prettig drinkbare en ongezoete drank die het lichaam niet aanzet tot het gebruik van insuline. Zodoende kan het drinken van thee de bloedsuikerspiegel verlagen. Er zijn in dit kader goede ervaringen met groene, kamille en ginsengthee.
  • Zwarte thee kan helpen om de focus te verbeteren vanwege de aanwezigheid van cafeïne en het aminozuur L-theanine. Dit specifieke aminozuur heeft een gunstig effect op de zogenoemde alfa-activiteit in het brein, hetgeen de focus en alertheid helpt te verbeteren.

kopje darjeeling theeHoe drink je Darjeeling thee?

Darjeeling thee staat bekend om de specifieke smaken die meestal omschreven worden als kruidig, fruitachtig en af en toe wat bitter. De thee is tevens lekker geurig en heeft hierdoor een echt herkenbaar karakter. De ideale wijze van het drinken van thee is voor iedereen verschillend. Zo zijn er mensen die thee graag erg donker drinken waardoor er soms een wat bittere smaak kan ontstaan. Hier tegenover staan de liefhebbers van thee met een wat lichtere kleur en smaak. Wanneer er thee getrokken wordt van losse bladeren kan er bijvoorbeeld gevarieerd worden met de hoeveelheid bladeren hetgeen een effect heeft op de sterkte van de thee.

Andere mogelijkheden om thee te drinken kunnen worden gevonden in het toevoegen van bepaalde zoetstoffen zoals honing of bijvoorbeeld het combineren van thee met een klein beetje melk. Om de smaak van darjeeling zo goed mogelijk tot uiting te laten komen moet er een bepaald niveau zuurstof in het water zitten. Ook is het belangrijk dat de temperatuur tijdens het inschenken van de thee precies juist is. Darjeeling thee moet in de ideale situatie gezet worden met water dat net gekookt heeft en zo rond de 98° graden is.

Als de temperatuur van het water te hoog is, verdwijnt het zuurstof uit het water hetgeen de smaak van de thee niet ten goede komt. De tijd dat zwarte darjeeling thee moet trekken ligt tussen de 3 en 4 minuten, uiteraard hangt de ideale tijd nauw samen met de gewenste sterkte van de thee. Voor groene thee wordt er een andere temperatuur aangeraden (70 graden), ook de tijd om de thee te laten trekken is afwijkend. Er wordt aangeraden groene thee maximaal 2 tot 3 minuten te laten trekken voor het meest optimale resultaat.

Conclusie darjeeling thee

Darjeeling thee is, zo blijkt uit alle informatie, een heerlijke thee met een geheel eigen karakter en diverse kenmerkende smaken. Kenners gaan soms zelfs zo ver dat zij beweren de prettige geur van darjeeling duidelijk te kunnen herkennen als er ergens thee wordt klaargemaakt. Prettig is ook dat er verschillende soorten darjeeling thee op de markt zijn, zowel zwarte als witte, groene en oolong. Dit maakt de thee perfect voor bijna iedere theeliefhebber, ook voor hen die niet heel bekend zijn met het drinken van thee.

Al sinds de oorsprong van de thee wordt darjeeling veelvuldig gedronken en inmiddels is het type wereldberoemd. Wie regelmatig darjeeling drinkt kan deze populariteit alleen maar begrijpen. Het drinken van darjeeling is met recht een moment heerlijk genieten!

 

Alles wat je moet weten van Darjeeling Thee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.