Het beste water voor je thee

Waaruit bestaat je kopje thee voornamelijk? Precies, het bestaat voornamelijk uit water, om precies te zijn voor 99%. Het is dan ook niet zo gek dat de kwaliteit van het water dat je gebruikt om je thee mee te zetten erg belangrijk is. Hoe beter de kwaliteit van het water is hoe lekkerder je thee zal smaken en ruiken. Maar welk water is dat?

Thee water sipwellOns kraanwater is voor thee over het algemeen veel te hard. Hoe hard het water exact is, is afhankelijk van de regio waarin je woont. In de regel geldt hoe kalkrijker de grond waar het water vandaan komt hoe harder het water is. Ook is het belangrijk dat er een zo laag mogelijke hoeveelheid calcium en magnesium in het water zit. Hoe meer hiervan in je thee terecht komt hoe slechter je thee smaakt.

Daarnaast zijn er nog diverse andere factoren van invloed op ons water. Denk daarbij aan vervuiling, de pH-waarde en de manier waarop het water uit de bodem wordt onttrokken. In ons land is de pH-waarde minimaal 7.9, wat meteen al te zuur is voor thee. Om de beste smaak uit je thee te halen is het belangrijk om zo zuiver mogelijk en geurloos water te gebruiken.

Als het water dat je gebruikt voor je thee te hard is, dan is het resultaat vaak een donker ogende thee die er troebel uit ziet. Je krijgt er aanslag van in je theepot en zelfs op je gebit. Ook daarom is de kwaliteit van het water des te belangrijker. Gebruik je echter zacht (calcium arm) water dan hoeft dat niet eens aan de kook gebracht te worden. Het water is dan van zichzelf al helder genoeg en zal niet gaan schuimen. Is je kraanwater niet schoon genoeg dan zijn er gelukkig twee goede alternatieven:

Fles bronwater

Kies voor je thee een bronwater met zo min mogelijk mineraal zout. Daarmee voorkom je een zoutige bijsmaak. Spa Blauw bijvoorbeeld is een vrij neutraal water en daarom een prima keuze als basis voor je thee. Zeker bij groene- en witte thee is het verschil direct goed merkbaar. Ik zou zeggen probeer het gerust eens uit. Meer opties kan je in deze blogpost terugvinden.

gefilterd water theeGefilterd kraanwater

Ben je een groot theeliefhebber dan is een waterfilter een slimme investering. Hiermee kan je het kraanwater eenvoudig zuiveren en het scheelt je heel wat gesleep met plastic flessen. Door middel van filteren haal je alle nare geurtjes en mineralen uit je water. Hierdoor wordt je kraanwater veel zachter van smaak. Een goede waterfilter haalt al de opgeloste stoffen er uit, zoals kalk, lood en microplastics. Waarna er alleen zuiver water overblijft.

Gebruik bij voorkeur losse thee, dat geeft veel meer smaak af. Verwarm voordat je thee gaat zetten de theepot voor, doe dat ook met je theeglas of kopje. Daarnaast is de temperatuur van het theewater belangrijk. Een groene thee smaakt bijvoorbeeld het beste wanneer je er water bij schenkt van maximaal 85°C. Is het water te heet dan wordt je thee bitter.

Hoe kies je het juiste water om jouw thee mee te zetten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.